Социалните мрежи – предназначение и потенциал

Социалните мрежи – предназначение и потенциал

В Бранд и реклама

Социалните мрежи са социално явление. Като всяко такова, те са обект на широки дискусии. В момента, сред маркетинг специалистите, има два лагера – единият твърди, че социалните мрежи са безсмислена мода, която ще премине и ще отшуми. Другият лагер настоява, че социалните мрежи са материализация на човешката еволюция.

Реалистите обаче гледат на социалните мрежи като на инструмент, създаден от хората и като такъв  – нито е перфектен, нито в него се откриват божествено зрънце или дяволски кълнове.

Социалните мрежи като Facebook, Twitter и YouTube са трите най-способни и версатилни инструмента за разпространение на информация. Правилният подход е да се избере вярната социална мрежа. За да се създаде печеливша рекламна стратегия е важно да се анализира третирането на информацията във всяка социална мрежа,  и да се знае – как това ще помогне за Вашата реклама.

За да изградите добра визия и реклама за Вашия бизнес или бранд, трябва да разберете коя информация какви резултати може да Ви върне.

Facebook

facebook

Ако искате да презентирате продукт, предназначен за широката публика, то тогава мястото му е именно при нея. Където много хора ще имат достъп до информацията и всеки ще може да коментира и разпространява новините и материалите за бранда, който представяте. Facebook позволява да създавате личния профили, групи или обществени страници. Изборът какво да използвате е Ваш – профилите събират „приятели“ и са тромави, що се отнася до масово разпространение на информация; групите са добър начин да се промотират кампании или инициативи, а общностните страници пък предоставят подробни статистически данни за посещения и взаимодействия с Вашата информация.

Twitter

twitter

е система за микроблогинг, позволяваща да се изпращат малки съобщения – „туитове“  (до 140 символа) до групи хора, които се наричат „последователи“ („followers“). Лично аз го харесвам заради способността му да внася динамична информация в статичните сайтове, посредствам Java Script инструмента си за последни „туитове”. В проектите, които разработвам обикновено го впрягам на работа като викар за Facebook страницата. От както двата сайта създадоха възможност общностните страници (страниците за личности, продукти и/или услуги) да се свързват с профил в системата за микроблогинг, предпочитам да свързвам Facebook и Twitter акаунтите на клиента, за да може той да си спести управляването на два отделни профила. По този начин, публикувайки само във Фейбук, клиентът пълни два профила с полезно съдържание и праща актуалната информация в уеб сайта си.

YouTube

youtube

e втората най-популярна търсачка след Google. Милионите часове видео клипчета в сайта са притегателна сила за многобройна аудитория. На клиенти, които имат видео материали, задължително препоръчвам профил в YouTube. В съвременния бизнес, видео материалите са не по-рядко срещано явление от блог постингите.

Видео съдържанието може да изпълнява множество функции – да презентира продукт, да демонстрира методи на работа, да играе роля на видео визитки за екипа, работещ във фирмата, да запознава с телевиионни и радио участия на известна личност и т.н. Поставянето на това съдържане в YopuTube , че то ще бъде достъпно най-малко от четири места: на първо място – в сайта Ви, в който то ще бъде интегрирано; във Facebook профилите, в които е публикувано (включително и в страницата на Вашата фирма във Facebook); в Twitter акаунтите, които го споделят и в търсачките.

LinkedIn

linkedin

Тази социална мрежа в България не е много популярна. Трябва да се знае, че потенциалът й е голям – собено в случай, че имате фирма, която предлага стоки и/или услуги на други фирми и нямате интерес да поддържате информация за масова аудитория (какъвто би имала малка фирма, работеща с крайни потребители). LinkedIn предоставя възможност да се изграждат групи от компании и фирми, които имат общи клиенти, интереси и т.н.

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.