Пустинна планета

Пустинна планета

В Photoshop

За кого е предназначен този урок?

Този урок е предназначен за хора, които вече имат основно понятие от инструментите и техниките на работа на Photoshop. На начинаещите може да им е малко по-трудно, ако не познават инструментите и менютата. Пожелавам ви успех 🙂

Какво ще създадем?

Някога искали ли сте да направите космическа картина? Нали знаете – звезди, планети и т.н…. В този урок ще се научим как да създаваме ефектна и реалистична планета, която да слагаме в други космически картини, за които ще си говорим по-нататък. В края на този урок ще имате нещо подобно:

Пустинна планета

Да започваме…

Първо трябва да разполагаме с някои елементарни „пособия“, от които ще изградим нашия пейзаж. Все пак, за да върви урока по-гладко е добре предварително да си създадем всички четки и форми, с които ще работим. Потърсете в Google изобажения на скала. Най-добре да търсите с термините „rock texture„. След като си намерите подходящо изображение трябва да го запаметите в избрана от вас папка и да го вкарате във Photoshop. Аз си харесах и ще използвам ето тази текстура. Не се притеснявайте от цвета – той няма да окаже влияние върху резултата:

Текстура

След като я отворим, трябва да я превърнем в модел (pattern). Затова отиваме на Edit-> Define Pattern, в отворилия се диалогов прозорец даваме име на модела (гледайте да го кръстите по начин, който да помните, в случай, че искате да го ползвате и вбъдеще).

Така, вече сме готови да рисуваме.

Отворете си нов документ File -> New (Ctrl+N), направете го с приятно гоям размер, примерно 500х500 пиксела и му задавайте черен фон (като Космоса). Ако не знаете как става това – в лентата за инструменти вляво има инструмент, който се казва Paint Bucket Tool и той се извиква като се натисне клавиша G. След като оформим фона на изображението е време да почваме и самата планета.

Слой за планетата

На нов слой (Shift+Ctrl+N) създаваме кръгла селекция с Eliptic Marquee Tool. Тази кръгла селекция ни е профила на планетата, така че гледайте да е голяма почти колкото размера на рамката ви. След като я направим, я запълваме с черно с Paint Bucket Tool. Вече имаме черна окръжност, в която ще създаваме повърхността. Цветът на окръжността трябва да е черен, защото реално ще направим половината планета видима (тази й част ще бъде „дневната страна“), а другата част ще остане черна (тази й част ще бъде „нощната страна“), а по средата ще създадем плавен преход (зоната на здрача).

Дневната част

Без да размаркираме планетата (ако сте бързаци и сте размаркирали застанете с мишката си върху слоя на планетата, задръжте Ctrl и кликнете върху него. Това ще го маркира по очертанията му) взимаме Brush Tool и си избираме цвят от кафявата гама (аз ще работя с #664029). След това променяме вида на четката – за целта ни трябва Airbrush Soft Round, с приятно голям диаметър – около 200 пиксела и променяме режима й на Linear Dodge (Add) и правим прозрачността (Opacity) на четката около 70%. Това ще я направи достатъчно мека, за да създаде плавния преход с нужната ни цветност.

Настройки на четката

Вече сме готови да рисуваме дневната страна – с плавни движения нанасяме цвета. С първото минаване нанесете цвета до там, докъдето искате да се простира дневната страна. С второто нанасяне покрийте около половината от предходно оцветената част, за да засилите цвета в нея и да създадете същинската дневна част. Трябва да се е получило нещо подобно:

Запълване на профила на планетата

След като вече имаме цветовата основа, идва момента да създадем релефа. Спомняте ли си Pattern-а, който създадохме в началото. Дойде и неговия ред.

Релеф

Релефа ще се полчуи като украсим четката си с текстура. Отворете менюто на четките (в дясната лента с инструменти) и й дайте текстурата, която създадохме в началото:

Внасяне на текстурата в изображението

След това по същия начин покриваме дневната част, но този път Opacity стойността на четката може да намалим до 45%. Повтаряйте ефектите колкото искате, но имайте предвид, че Linear Dodge (Add) ще превърне всеки цвят в бял, ако се наслоява прекалено, а все пак планетата ще е пустинна, не огледална.

Ако всичко е наред, планетата ви вече трябва да изглежда така:

Завършения релеф

Обем

Обемът е въпрос на реалност – не можем да я оставим така. Сега планетата ни изглежда плоска. И ще почетем Магелан като направим плоския си свят сферичен. За целта ще използваме добрия стар Spherize. Отиваме (все още слоя ни трябва да е маркиран) във Filter -> Distort -> Sphrerize. Задаваме му 100% и нормален режим и сме готови – планетата ни вече изглежда обемна.

Придаване на обем на планетата

Осветяване и сенки

Планините хвърлят сенки и те са видими дори и от Космоса. Затова сега ще създадем осветяване, което да придаде на планетата необходимата реалистичност. Първо трябва да направим така, че да придадем на релефа истински обем. За целта ще копираме слоя с планетата с комбинацията Ctrl+J (за да може оригинала да си остане за основа на осветяването) и ще използваме филтъра Emboss – той се намира във Filter -> Stylize -> Emboss. В прозореца за настройки на филтъра ще изберем височина на усилването 1 пиксел, ъгъл на осветяването 90о и количество – 500%.

Използване на филтъра Emboss

Следващите три стъпки са малко тегави, но пък резултата от тях е изключителен. След като имаме готовия слой след прилагане на филтъра трябва да го обезцветим от Image -> Adjustments -> Desaturate или Ctrl+Shift+U и да го копираме. Ако сме работили правилно ще имаме един слой с оригиналните цветове на планетата и два еднакви слоя на сивите сенки.

След това отваряме панела за нивата (Levels) с командата Ctrl+L на първия слой и преместваме белия слайдер в средата на хистограмата. По този начин слоя ни става бял с много малки черни петна. Това ще са сенките ни. Скриваме слоя, като кликнем върху очето пред него в панела със слоевете. За слоя под него повтаряме операцията, само, че вместо белия, местим черния слайдер. Сега слоя е черен с малки бели петна. Това са отблясъците или снежните върхове… зависи от гледната точка.

Изместване на слайдърите

И така – сега трябва да върнем истинските цвеотве на планетата си. Направете пак видим белия слой и му задайте режим на смесване (Blending Mode) да е Multiply. Така ще останат само черните и тъмни зони от него, а бялото ще стане прозрачно. За черния слой ще сложим режим Linear Dodge. С това релефа и обема на планетата са завършни. Слейте трите слоя – маркирайте ги в панела за слоевете и изберете командата Merge Layers от менюто, което излиза като кликнете с десен бутон върху маркираните слоеве. Сега ни остава само…

Атмосферата

Атмосферата на планетата ни ще бъде синкава , подобно на земната. Ако сте гледали снимки от Космоса ще видите, че въздуха, макар и прозрачен, под определен ъгъл синкавее и създава една приятна за окото мараня около планетите. За да симулираме този ефект ще копираме слоя с планетата и с двоен клик върху него ще отворим панела Blending Options. След акто се отвори дръпнете слайдърчето за Fill до 0%. Така копието ще стане прозрачно. След това изберете панела Outer Glow и сложете показаните по-долу настройки. Същото направете и в панела Inner Glow.

Създаване на прозрачност

Външен блясък

Вътрешен блясък

Така направени, настройките ни ще ни дадат само периферно сияние около планетата. Сега остава само да отбележим, че в нощната страна на планетата няма светлина, която да кара атмосферата да сияе. Затова ще си направим един нов слой и ще го слеем с атмосферния. След това взимаме Eraser Tool (E) и с тези настройки:

Настройки на гумата

Изтриваме атмосферата от нощното полукълбо. Готови сме…

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.