Порочният кръг на лошата реклама

Порочният кръг на лошата реклама

В Бранд и реклама

Много хора мислят, че да се занимаваш с дизайн е забавна и лесна работа, която едва ли не има нужда само от човешки „надзор”. Точно това е и причината много фирми да страдат от адизайнотоза – може би най-тежката диагноза, която може един дизайнер да постави. Това, разбира се е в кръга на шегата.

Определено дизайнът е забавна работа, изпълнена с много безсънни нощи в скициране и нахвърляне на идеи. Удовлетворението от това да създаваш нещо и то да бъде признато и харесано е емоция, която всяко човешко същество трябва да изживее поне веднъж.

Но лесното в дизайна свършва там, където започва самата работа. Клиентът не бива да е прекомерно въвлечен в детайлни описания колко усилия ти е коствало това, колко скици си направил и колко пъти ти е идело да удушиш молива си (ако можеше). Клиентът е редно да знае само, че работата е отнела толкова и толкова време и струва толкова и толкова финикийски знаци. Всичко останало е в ареала на дизайнерското умуване и е тайна от кухнята, споделяна само със съратници дизайнери на маса с чаша хубаво вино/уиски/сокче… кой каквото пие.

Много от вас сега си мислят – „Защо толкова се отклонява от заглавието?” и „Какъв беше смисъла на тази така трогателна прелюдия?!”. Е, смисъл има, защото е важно клиентът да е наясно и с това, че дизайн не се прави с магическата пръчка и не е производство на конвейер.

Подобно разбиране от страна на клиента може да доведе до резултат, подобаващ на вложеното отношение. Все пак: „Клиентът винаги е прав!”. И от там започва първата дъга на порочния кръг.

Липсата на вкус у някои клиенти не е проблем, нито е и тайна. В по-широка перспектива, клиентът се обръща за услуга към студията за реклама и дизайн или към фриленсърите, точно защото е неспособен сам да изгради дизайна или фирмената си визия. Проблемът става осезаем, когато обаче се случи клиентът да поръчва дизайн/визия „под диктовка” на дизайнера. Тогава се получава професионално нарисувано непрофесионално измислено лого/тяло на сайт и т.н.

Важно е дизайнерите да могат да защитават и аргументират проектите си, но още по-важно е още в самото начало на предварителните срещи клиентът да бъде запознат с наложителността да се съобразява с преценката на дизайнерите.

Естествено е очевидно, че трябва да се работи на принципа наа взаимния компромис, тъй като незапознатото, „невъоръжено” око на клиента може да види негативи или страни на продукта, които дизайнерът или дори целия колектив от студиото за реклама е пропуснал или сметнал за удачни.

Първата дъга от порочния кръг като цяло е липсата на правилна, откровена и/или професионална комуникация между дизайнер и клиент. Ако тази връзка не бъде осъществена, резултата категорично е равен на пълен провал и пари и време хвърлени на вятъра и за двете страни.

Втората дъга от порочния кръг е директен резултат от първата – злокачественият дизайн се внедрява в рекламните носители на фирмата. И ракът на маркетинга почва да расте – лошият дизайн, имплементиран в рекламните кампании, сайтът, опаковките и всички останали фирмени отличителни знаци, започва да трупа негативно отношение към фирмата в клиентите и таргетираните групи, за които се изготвя рекламата.

Някои PR агенции твърдят, че дори и негативното мнение е положителен маркетинг, но това не важи за всички негативни мнения!!!

Когато потенциалните клиенти не забелязват вашата реклама или я подминават с неодобрение или понякога – отвращение, значи имате налице злокачествена рекламна кампания, която трябва да бъде изкоренена преди да е докарала фирмата до третата дъга на порочния кръг.

Мисля, че се досещате какво следва след провал в рекламата?

Връзката между клиентите и приходите в една фирма минава през рекламата – без нея няма нови клиенти, а старите се отдръпват, поради изкушението на свободния пазар. Липсата на реклама е по-малка беда, от наличието на некачествена реклама. Ако тя е прекалено некачествена и е оставена за достатъчно продължителен период от време е способна да доведе фирмата до свиване на разходите, производството и до съкращения в структурата й. Свиването, в следствие на продължително некачествено рекламно присъствие може да е фатално за по-чувствителните или малки фирми. Кока кола няма да фалира, ако има една злокачествена реклама (като онази плиткоумица с плажа и зъзненето), но дори и гигант като тях успява да загуби сериозни суми само след кратка пауза в рекламата.

Малките фирми не могат да си позволят свиване или фалит, заради тумора на некачествената реклама, защото, ако се стигне до там, порочният кръг се затваря: последната дъга е следствие от свиването на дейността. Липсата на средства води до невъзможност да се поддържа добра реклама или до сменяне на провалилата се, а дори и да се намерят средства, финансовата несъстоятелност на клиента ще го накара да направи компромис с качеството и кръгът започва наново с тази разлика, че след всеки цикъл, новият дизайн е все повече и повече занижен като себестойност и качество.

И така, цикъла се върти – порочният кръг на една лоша реклама/лого/дизайн.

Всичко това може да се избегне само ако клиентът е готов да се остави в ръцете на професионалистите и се съгласи да участва като коректив, не като диктор и най-вече – ако непрекъснато следи за успеха на кампанията си.

Няма вечни порочни кръгове.

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.