Новата визия на М-тел

Новата визия на М-тел

В Бранд и реклама

Вчера Мтел – един от трите големи телекоми в страната разкри новата си визия. Подплашено от смяната на собствеността на Глобул, червеното М реши да се ребрандира. Заедно с това дойде ново лого, нова визия за сайта.

Няма да коментирам логото, макар и то да предизвика множество дизайнери да се плеснат по челото, затова ще се захвана със сайта им. Всички сме посещавали сайта на Мтел – преди той приличаше на стегната корпоративна портална страница, с добре балансирани менюта. Сега структурата е запазена: няма пренареждане на елементите, тъй като те бяха добре структурирани и човек бързо се ориентира в тях. Това, което намалява ефективността на новата им визия е цветовото решение.

Когато се създава уеб сайт е много важно да се изгради навигация, която е лесно достъпна за всички, в т.ч. хората с намалено, увредено или никакво зрение. Това ще рече, когато проектирате навигацията и текстовите тела в дизайна си, те трябва да са контрастни.

Защо контраста е важен?

Нека видим два дизайна на мега падащи менюта. Единият е на проект, по който работя в момента, другия е на новата визия на Мтел и да ги сравним:

Както се вижда менюто е почти идентично като организация с това на старата версия на Мтел. Фона на тялото на панела е бял (#FFFFFF), а цвета на текста е тъмно сиво (#292929). Според Джуси Студио – един много добър инструмент за изчисляване на контраста между текст и фон, това решение получава отлична оценка, защото текста се чете лесно, което допринася за добрия UX.

В случая в менюто на Мтел фона на панела е светлосиво (#A3C3C8), а текста е бял (#FFFFFF). Оценката, която навигацията получава от Джуси е:

Това е грешка, която често се допуска: цветовете в графичния редактор изглеждат по-живи, отколкото в браузъра, но все пак, контраста е може би най-важния елемент в корпоративните сайтове.

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.