Как да извлечем .sql файл от myphpadmin

Как да извлечем .sql файл от myphpadmin

В PHP, MySQL

MySQL е много популярна система за управление на  бази данни. При работата си с нея обикновено използване инструмента myphpadmin. Да предположим, че имате сайт с база данни, но искате да си запазите копие от базата данни, преди да правите промени. Backup на базата данни може да е услуга, която доставчика на хостинга ви може да предлага, но е добре да знаете и как да го правите ръчно.

И така… в нашия MySQL сървър имаме една база test, в която имаме една табличка table с три колони. За да е по-лесно ще се придържаме към по-елементарен пример, но принципа е същия и за огромните бази данни.

Първо от менюто на началната страница на myphpadmin си избираме базата, която искаме да експортираме. В случая test:

Началната страница на myphpadmin

Началната страница на myphpadmin

Когато се кликне на името на нужната ни база данни влизаме в нея и в менюто вляво вече виждаме таблиците, от които се състои тази база. В случая имаме само една таблица:

Преглед на базата

Преглед на базата

За да експортираме цялата база данни, в горното меню трябва да изберем опцията Export. След като го направим ще ни се отвори Export менюто, което ни позволява да конфигурираме файла, който искаме.

Export менюто

Export менюто

1) От този списък можете да си изберете кои таблици желаете да експортирате. Тъй като примера е само с една, ще изнесем цялата база.

2) ВАЖНО! Изберете SQL опцията – това е типа на файла. .sql файла може да се отваря с Notepad и всички текстови редактори, но има структурата на sql заявка. Това означава, че само с едно пействане в SQL разделя на вашия myphpadmin ще можете да внесете всички данни, записани в таблиците, както и самите данни!

Внимание: ако експортирате една база и после я внесете обратно, а междувременно сте правили промени по базата си, те ще бъдат заличени!

3) Тези три опции включват точно sql структурата на файла. Първата включва клаузата IF NOT EXISTS, която казва на сървъра да създаде таблицата/базата, ако няма такава. Това е много полезно, когато пренасяте една завършена и налята с данни база на друг сървър; втората – AUTO_INCREMENT полетата (тези, които автоматично увеличават стойността на идентификаторите), а третата – добавя „`“ знаци (обратни апострофи) в имената на таблиците и полетата. Това се прави, за да се защити заявката от грешки, в случая, че някоя таблица или някое поле от таблиците са кръстени на специални думи за sql, като select, insert, delete и т.н.

4) Това е настройката на файла. Ако в базата ви има текстове на български е задължително да използвате urf-8. Не за друго, а защото той е много приятелски настроен към кирилицата и другите не-латински азбуки.

5) Натиснете и чакайте файла си!

Сваляне на .sql файла

Сваляне на .sql файла

Това е… По-лесно от 2 и 2 – 4! 🙂

И така. Записахте файла си. Сега нека го разгледаме:

Преглед на .sql файла

Преглед на .sql файла

Първите редове се занимават със сървъра – казват му от къде идва базата, къде е създадена, на коя версия на MySQL и php. след многото тирета почва заявката:


CREATE TABLE IF NOT EXISTS `table`

Ако няма такава база, се създава, ако не – се презаписва върху съществуващата. В скобите на CREATE клаузата се съдържа структурата на таблицата ни и стойностите й. Разгледайте урока за работа с php и MySQL, който публикувах неотдавна и… приятна работа!

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.