IE9 – първи впечатления

IE9 – първи впечатления

В Уеб технологии

Отношенията ми с браузърите в моя компютър:

С Firefox сме щастливо разведени, с Opera сме на служебни начала, IE е като досадния братовчед, с когото влизам в контакт, само когато е абсолютно неизбежно, Safari и аз сме на Вие, а новия ми любим е Google Chrome…

Преди няколко дена ми се наложи да регистрирам нов профил в YouTube, като се реших за целта да ползвам IE8, който до тогава беше до мен, само за да си докажа, че Майкрософт не са способни да се учат от грешките си. Като уеб дизайнер имам непоносимост към IE. В случай, че не познавате уеб дизайнери и не сте ставали свидетели на тирадите по адрес на Бил Гейтс и компания, ще ви издам една тайна – ако напишете в Google „ie fix“ получавате около 90 900 000  резултата! По-голямата част от тях касаят скриптове и методи да се заобиколят недъзите на този браузър, за да може сайтовете, които уеб дизайнерите разработват да изгледат добре и под него. Не вярвате?

Търсения в Google за фиксове за IE

Търсения в Google за фиксове за IE

Още с инсталирането на моя ОС, заедно с него дойде 64 битовия IE 8. Като цяло съм влюбен в Windows 7 – красив и сравнително лесен е, макар още да ми липсват простички неща като… работещо търсене във файловете; „Run“ функцията в Старт менюто; Контролния панел на XP и редица други. Когато качих първото видео за канала и реших да го гледам, IE ми заяви, че нямам Flash Player и не мога да се ползвам с удобството да гледам видео клипове в Youtube, както и да имам достъп до Флаш съдържание от всякакъв характер в уеб пространството.

Причината за това е, че Flash Player обслужва само 32 битови браузъри. Честито.

Реших, че проблемът е в осмицата, затова захванах да ъпдейтвам браузъра до последната му десета версия, с надеждата, че той ще дойде съвместим с Флаш, но се оказа, че проблема е малко по-различен.

От сайта на Adobe:

Why doesn’t Flash Player come in a 64-bit version?

64-bit software is coded differently from 32-bit software. Generally, programs built on and integrated with other software must have the same architecture (e.g., 32-bit or 64-bit). In many cases, a compatibility layer allows 32-bit software to run on 64-bit operating systems. For example, most browsers on Windows are 32-bit (such as Internet Explorer 32-bit, Firefox, and Chrome), and they run well on 64-bit Windows with Flash Player today. Accordingly, Flash Player currently runs well on Windows 7 64-bit using any of these 32-bit browsers. Similarly, 64-bit browsers like Safari on Mac OS Snow Leopard run Flash Player using a transparent compatibility layer.

За тези, които не владеят английски – IE са пуснали 64 битови браузъри, докато Adobe все още нямат готовност да пуснат 64 битов Flash Player. Не ме разбирайте погрешно – решение 100% има… някъде. Ако се ровиш като фанатик из лабораторията на Adobe и преровиш хиляда форума, обясняващи как да заобиколиш цялата тази неприятна какофония.

IE 9 представи нов дизайн, който е значителна крачка напред:

Новата визия на IE

Новата визия на IE

В сравнение с предната версия, където потребителите, не знаещи що е то F5 и има ли то почва в уеб браузърите бяха оставени на произвола на Съдбата. Друго подобрение е, че най-накрая IE са се усетили колко жестоко дразни цъкането, което предните версии издаваха при смяна на страници, както и най-накрая (УРА!!!!) премигването на белите страници е вече само лош спомен в колективното съзнание на уеб дизайнерите. Също така HTML 5, новия JavaScript двигател и CSS 3 се справят добре в браузъра – засега.

Но дотук с това, което ми харесва – почвам да изброявам какво не ми харесва. Все още деветката е нова и няма много докладвани проблеми с интерпретацията на новите стандарти, но очаквам, че от Майкрософт все още се инатят и настояват за техни си, собствени стандарти в интерпретация на атрибутите. Дразни ме факта, че никой в Microsoft явно не мисли за потребителите, които не разбират какво правят. Щом аз не мога (не защото не разбирам, а защото не ми се занимава) да намеря решение на проблема с Flash player, значи шансовете IE 9 да стане любимия браузър на някой хроничен мързел като мен… отиват в канала.

Като цяло IE 9 64 bit е на прав път и му стискам палци. Може би всички недъзи ще се претопят с пускането на IE 10. Дизайна е хубав, ТОП 3 от най-досадните повърхности проблеми с браузъра най-накрая са премахнати, шанса да има вече IE, съвместим с уеб дизайнерския труд без да се налагат фиксове за него ме кара да чувствам топлина отвътре, но освен това – IE си остава същия закотвен в 1998 браузър, стараещ се да звучи сериозно, докато независимата му конкуренция го изпреварва в борбата за надмощие.

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.