Добрият бранд = успешен бизнес

Добрият бранд = успешен бизнес

В Бранд и реклама

Имам приятелка, която обича да води бурен нощен живот. Всички дансинги познават звука на нейните токчета, а преди всеки купон прекарва часове пред огледалото. На етажерката й има цял арсенал бурканчета с мазила, коректори, сенки, пудри…

Често седя встрани и я наблюдавам как се гримира и всеки път се сещам за работата си. За дизайна и изкуството да накараш хората да харесват една фирма, един продукт или услуга. В работата си съм като гримьор – разкривам потенциала на нещата с малко козметични промени и усет.

Брандът е визуален разказ за позитивите на обекта, който се представя. В България, фирмената визия е сравнително нова идея – малко са компаниите, които сериозно гледат на представянето си. Хубавото е, че тенденцията е все повече, малки и големи компании, да разбират важността на добрия бранд.

Макар и сложна – чисто технически, работата по изграждането на успешния бранд за всяка компания, се уповава на много елементарна логика:

1) Добрият бранд е смелият бранд

Смел, но не безразсъден. Стеснителността не е качество, което се цени в бизнеса. Големите играчи не се страхуват да си признаят, че са добри и не се притесняват да се впуснат в заслужени хвалебствия на успешните си продукти. Но също така и не прекаляват – равновесието между самочувствие и самовлюбеност не бива да се прекрачва. Както в живота – ключът към успеха е в еквилибриума, хармонията…

Не е лесно да се усети тази граница. Преди години Кока Кола решила, че е прекалено голяма и известна, за да се провали и за една година свила бюджета си за реклама. Резултатът бил толкова шокиращ, че ръководството на гиганта никога повече не повторило грешката си. Дори и големите се нуждаят от постоянна реклама, за да се задържат на върха.

Примерът с Кока Кола е уместен – те са анатомичен атлас на рекламата и брандинга. Продуктите им основно сменят оформлението и концепцията си за представяне пред потребителите кажи-речи на всеки 5-10 години, като всеки сезон рекламните им екипи създават нова концепция за рекламните им видео клипове, за бранда на промоционалните им пакети, като същевременно запазват основната визия на продукта – логото и в конкретния случай – силуета на бутилката.

Смелостта да следваш развитието на аудиторията си… В това се крие успеха на Кока Кола. Тенденциите в обществото се променят, а продуктът е същият от близо век насам, но все още се продава. Не за друго, а защото компанията следва характера на поколенията, които трябва да го купуват.

2) Истината и комуникацията преди всичко

Обективност! Това е най-цененото качество в съвременния бранд дизайн. С появата на социалните мрежи способността на потребителите да споделят впечатления, радости и недоволство, превърна бранд дизайна в ефективно, целенасочено и систематизирано акцентиране върху истинските качества на продуктите.

Бизнес, който си позволява да лъже клиентите си не успява да се задържи в съвременната реалност, затова когато започнете да разработвате своята бранд-концепция, изберете обективни качества на своя продукт, които знаете, че ще Ви дадат предимство пред конкуренцията. Избирайте онези качества, които са уникални за Вашите продукти!

Доверете се на хората! Клиентите Ви разчитат да им предоставите най-добрата услуга, а Вие на тях – за да инвестирате обратно в бизнеса си.

Като малък обичах биологията. В една стара книга се разказваше как са се появили митохондриите. Митохондриите са малки части от всяка клетка, които обработват хранителните вещества, свързват ги с кислород и връщат добитата енергия обратно в клетката. В тази книга се разказваше, че в зората на живота, митохондриите са били самостоятелни малки бактерийки, плуващи в първичния океан. В даден момент по-големи клетки погълнали няколко митохондрии и в замяна на защита и редовен достъп до хранителни вещества, те започнали да делят енергията си с тях. Симбиозата е ценен механизъм навсякъде в биосферата – човек е в симбиоза с над 800 други вида и зависи от тях, както те – от него.

Бизнесът Ви също зависи от потребителите си, затова взаимното доверие трябва да е Ваш приоритет. Информацията не трябва да тече еднопосочно – направете си профил в Twitter, Facebook, пускайте видеа в YouTube; създайте комуникация с клиентите си и разбирайте в реално време какво мислят. Ще се изненадате колко прекрасни идеи могат да Ви споходят, ако се вслушате в колективния разум на потребителите Ви.

3) Не се страхувайте от трудностите

Казват, че Страхът е проекция на Мрака. Позволиш ли да те обгърне, губиш способността да виждаш пътя напред. Трудности е имало, има и ще има. Няма как да се предпазите от това – живеем в труден свят и бизнесът го прави още по-труден. Ако сега стартирате, знаете колко стресиращ е процесът по стабилизиране.

Не приемайте трудностите като знак за Края! Приемайте ги като информация. Информация, която Ви подсказва, че някъде по веригата има проблем. Ако потреблението е спаднало след пускането на нов рекламен клип, банер или след смяна на визията, това директно подсказва, че потребителите не харесват новата визия. Също и подсказва, че сте забравили да се презастраховате.

Ако сменяте елемент от бранда си винаги имайте предвид, че той може да бъде неуспешен. Дори и най-добрият дизайнер може да създаде нещо, което той и Вие да харесате, но потребителите да не одобрят. Затова е важно да имате гаранции – преди да пуснете нова реклама, задължително я тествайте. Контролните Ви групи трябва да са представителна извадка на Вашите потребители. Ако резултатите Ви удовлетворяват, тогава вече можете да я пуснете „в дивото“. За разлика от еволюцията, в бизнеса и бранд стратегирането, методът „проба-грешка“ не е задължително да е фатален. Една контролна група, няколко тестови промоции, представяни пред ограничени аудитории, следенето на мненията в социалните мрежи върши чудеса. Да, това може да утежни бюджета Ви за реклама, но е незначителен разход, в сравнение със загубите, които можете да понесете след един непремерен ход.

Аудиторията не прощава. Веднъж разочарована, тя се връща много трудно. Единствените компании, които продължават да връщат клиентите си, въпреки че не оправдават доверието им, са монополите. В реалността на свободната конкуренция една погрешна стъпка може да се заплати с цената на бизнеса Ви.

Заключение

Успехът е въпрос на усещане. Успехите са малки, големи, очаквани… изненадващи. В моя опит съм стигнал до извода, че е по-лесно (и приятно) да си поставяш малки и много леснопостижими цели, отколкото да се хвърляш върху една голяма. Така на края на деня имаш 10, 20 или 30 малки успеха, а на края на годината си изминал дълъг път. Малките крачки са по-лесни от един гигантски скок. Единственото сигурно нещо в живота е, че нещата се променят. За да създадете успешен бизнес, за да успеете да се задържите, трябва да се научите да се променяте заедно с потребителите си… и да научите къде работят най-добрите дизайнери.

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.