Брандинг – TOP 5 на грешките, които фирмите допускат…

Брандинг – TOP 5 на грешките, които фирмите допускат…

В Бранд и реклама

В разгара на работния сезон (лятото свърши – време е за труд) множество нови компании и фирми търсят свежи маркетингови ветрове, които да ги отведат до по-благоприятни баланси между разходи и приходи.

Брандинг“ е дума, която лично аз не харесвам, но напоследък тя се утвърди като полуофициален термин, стремглаво изместваща предишният вариант – Фирмена визия. И така – брандингът е в основата на изграждането на презентацията на компанията пред клиентите и най-вече – пред конкуренцията.

Последните година и половина, българската икономика пострада сериозно от изкуствено създадената от медиите икономическа криза и отлива, който българското население осъществи от пазара, най-вече в сектор Услуги (в който попадаме и ние – дизайнерите) слава Богу започва да се обръща в прилив. Позитивната страна е, че когато имаш липса на търсене, бизнесът няма друг избор, освен да прибегне до рекламата, която си е спестил в най-лютите дни на „криза”. Затова сега всички стартиращи фирми и стари такива, осъзнават важността на качествения брандинг. Да създадеш фирмена визия за компанията си не е като да издадеш заповед в ролята си на управител или собственик. Тук администрацията няма много работа, до толкова, колкото тя е тази, която одобрява представените варианти…

Затова предлагам на Вашето внимание, ТОП 5 от нещата, които НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ФИРМА, ТЪРСЕЩА НОВА ВИЗИЯ ЗА ПРЕД КЛИЕНТИТЕ СИ:

5) В условията на тази „криза” е важно да не съсипеш вече успешният брандинг с изготвените рекламни кампании. Бзззззз? (намек, намек).

4) В търсенето на успешен брандинг, може би най-грешното решение, което може да се вземе е да се копира нечия друга визия или рекламна кампания. Това може само и единствено да доведе до изобличаване на „феърплея” или до изтичане на клиентелата към конкурента, който е бил копиран.

Фрапиращ пример за това са множеството сайтове за студенти-хамали, които, освен, че нямат отличаващ се дизайн, имат странното свойство да водят един към друг и всеки потенциален клиент се превръща в потенциален безполезен трафик от сайта, през не запомнящата се визия и по канала от връзки, до където му стигне вниманието или в някои отношения – нервите.

3) Продължаваме нататък. Под номер 3 е причината за честия неуспех сред компаниите. Заблудата, че малките фирми не могат да си позволят свестен дизайн и рекламни консултации, което не е вярно. Особено сега в разчистената от кризата пазарна ниша. Дизайнът е продукт, който, подобно на всички други е достъпен на различни цени и с различно качество. Но истината е, че не е нужно да се обръщате към големи фирми, за да получите качество. Малките компании или фрийленсърите (дизайнерите на свободна практика), в борбата за успешно конкуриране с големите играчи в дизайнерския бизнес, непрекъснато подобряват услугите си.

Проверете обстойно пазара, консултирайте се с познати, които вече са се възползвали от услугите на няколко фирми. Изградете решението върху реална информация преди да се спрете окончателно върху дадена компания.

Друг вариант на тази порочна практика с нископлатените дизайнерски услуги е: БЕЗПЛАТНИТЕ ИЛИ ПРЕКОМЕРНО ЕВТИНИТЕ ДИЗАЙНЕРСКИ УСЛУГИ?!

Що за услуга, в икономическа система е „безплатната”?

Не се доверявайте на съседчето, с което два пъти сте коментирали как се дефрагментира Це-то или как да си прочетете E-mail-ите от клиентите Ви! Англичаните имат една чудесна реплика за случаи като тези: „Не съм достатъчно богат, за да купувам евтино.”.

Малко споделяне на личен опит: В началото на дейността си поемах случай след случай на сайтове, изработени „по приятелски” и „по приятелски” заплатени за уж скромни суми, но изглеждащи и функциониращи така, че клиентите или си тръгват от тях с насмешка или изобщо не се застояват достатъчно, за да им се засмеят. Резултатът беше фрапиращ: цели 80% от всички собственици на „сайтове” и „лога” отлагаха поемането на ангажимент за поръчка, тъй като наскоро са платили актуалните си сайтове и бюджетите им за реклама, брандинг и/или интернет присъствие вече са изразходени!

Резултатът от това са само две, много неприятни емоции: първо яд, че фирмата е представена лошо и второ – безсилие, тъй като след заплащането на тази неуспешна презентация, няма средства за подновяване на визията.

2) Страхът да се използват слогани! В днешно време, след „За тебе е!”, „По-вкусно е с…”, „Това е твоят глас” свежото и грабващо послание е задължителен атрибут! Малките фирми често правят грешката да се „стесняват” да имат слоган, който реално да си върши работата – да привлича клиенти. Запомнете – тихите на пазара стоят с пълна сергия! Експериментирайте със слоганите! Те са създадени, за да звучат наперено, така че няма от какво да се страхувате.

1) Номер едно е най-важното – НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА НАПРАВИТЕ БРАНДИНГ ЗА КОМПАНИЯТА СИ! В днешния свят на ожесточена и все по-засилваща се конкуренция, да пропуснеш фирмената визия е като да забравиш да си изкараш шофьорска книжка преди да реализираш амбициите си да ставаш професионален рали-състезател.

Това е класацията на петте най-големи пропуска във фирмената политика, относно дизайнът и т.нар. брандинг.

Мислите ли, че ще се справите с конкуренцията?

Мислите ли, че логото Ви наистина Ви представя на пазара подобаващо?

Мислите ли, че е редно хората да подминават услугите и продукцията Ви само защото сте допуснали някои от гореизброените грешки?

Не всички качествени продукти струват хиляди!

Само трябва да се търси достатъчно!

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.