Брандинг стратегия – що е то?

Брандинг стратегия – що е то?

В Бранд и реклама

Що е то брандинг?

Брандинга е причината за всеки успешен бизнес. Няма значение от какъв мащаб е Вашия бизнес: малък цех, завод, корпорация или квартална бакалия – щом имате вземане-даване с клиенти, брандинга Ви е необходим. Една адекватно разработена брандинг стратегия ще ви донесе само и единствено дивиденти. Разходите, вложени в нея ще се възвърнат многократно.

„Брандинг“ е процеса на отличаване на Вас, Вашия продукт или услуга, на Вашата дейност. Брандинг е визуалното и психологическо презентиране, с което разчитате Вашите клиенти да Ви асоциират и да изберат Вас пред конкуренцията. Вашият брандинг е лицето, с което искате да бъдете запомнени и качествата, върху които искате да акцентирате.

Каква е Вашата дейност? Какво предлагате и за кого? Вие ли сте иновативния производител на високотехнологични продукти, които могат да бъдат оценени само от познавачи или предлагате евтина стока, предназначена за масовия потребител? Не можете да бъдете и двете, както не можете да презентирате продукт или услуга, които да са съвместими с изискванията на всички потребители. Основата на това „Кой сте Вие“ трябва да се крие в това кой Вашите клиенти искат да Сте.

В началото на всяка брандинг стратегия се започва с логото. Направете си страхотно лого и го сложете навсякъде – страницата във Facebook, брандирайте фона на профила си в Twitter, сложете го в сайта на фирмата, визитките, напечатайте флаери с презентация на фирмата Ви, сложете го на опаковките на продуктите си.

Брандинг и себестойност на продукта

Вашата брандинг стратегия е реализиране на намеренията Ви  към кого, как, къде и колко ще предавате Вашите рекламни послания. Къде ще рекламирате и по какъв начин, също е част от брандинг стратегията Ви. Къде ще разпространявате продукцията си също е част от брандинг стратегията Ви.

Съдържателните, стратегически рекламни послания ще повишат себестойността на продукцията Ви. Т.е. – добавената стойност на продукта/услугата Ви ще стане по-голяма, спрямо стойността на сходен продукт/услуга на пазара, в брандинга на който не е инвестирано.

Най-красноречив пример за подобно оскъпяване е Кока Кола – стойността на продуктите на Кока Кола е по-висока от тази на другите газирани напитки, но хората продължават да купуват именно нейната продукция, защото с времето, Кока Кола са създали брандинг стратегия, позволяваща им успешно да пласират продукцията си, независимо от повишената й стойност.

Често повишаването на себестойността на един продукт не се изразява само финансово. В много случаи, себестойността на един доказал се на пазара продукт се повишава под формата на предвещано качество или емоционална привързаност. Например Найк асоциира продукцията си с атлети от световна величина, с надеждата, емоционалната привързаност на почитателите им да се пренесе и към продуктите. Или казано иначе – не само качествата на обувките, в случая на Найк, продава обувките.

Съставяне същността на брандинг стратегията

Намирането на същността на Вашия бранд е труден процес, който може да отнеме много време и да погълне огромен ресурс. Не толкова, защото е като намирането на личностни качества, а защото е като да се измисля характер на литературен герой. Трябва да му вдъхнете живот, качества и да го създадете такъв, какъвто искате да бъде възприеман от другите. Това става като изясните точно какво целите с бранда си:

 • Каква е целта на компанията Ви?
 • Какви са основните характеристики и ползи от Вашия продукт/услуга?
 • Какво е вече формираното мнение на Вашите клиенти за продукта?
 • Какви качества биха искали да асоциират с Вашата фирма?

Проучете аудиторията си и нейното мнение – не разчитайте на това, какво Вие мислите, че те мислят. Разполагайте с данни! Проучете желанията, навиците и демографския профил на аудиторията си. Това ще Ви даде достатъчно информация, за да изградите брандинг стратегията си успешно.

Тъй като процеса на изграждане същността на брандинг стратегията е сложен процес, може би е по-добре да се доверите на специалисти, имащи опит в областта. Те ще направят необходимите проучвания и ще Ви изградят брандинг стратегията така, че да Ви носи нужните дивиденти. След като това е направено, как да наложите визията си на пазара? Ето няколко изпитани с времето начина:

 • Сдобийте се със страхотно лого! Сложете го навсякъде;
 • Съставете рекламни съобщения. Какво искате всички да разберат за Вашия бранд?
 • Интегрирайте бранда си. Вашия бранд трябва да бъде цялостна философия на работа. Той трябва да влияе на всеки аспект във фирмената Ви дейност – подписа на E-mail-а; телефонното обслужване на клиентите, униформите на служителите Ви, всичко!
 • Създайте „глас“ на бранда си. Този „глас“ трябва да е вграден във всички аспекти на рекламата Ви – печатните Ви материали, фирмените изображения, всички материали онлайн и офлайн. Приятелски настроен ли е Вашия бранд? Бъдете отворени към потребителите си и не дръжте на официалния тон. най-успешните брандове са тези, които говорят на потребителите си в 1л. ед. ч.
 • Разрботете си слоган. Това съм го казвал и преди – слогана е сентенция на това, какв представлява Вашата компания и какво предлага. Защо този продукт/тази услуга са за предпочитане.
 • Изградете единна визия, съответстваща с Вашия бранд. Използвайте еднаква цветова схема, еднакво разположение на логото, визия и форми.
 • Не подвеждайте потребителите си. Брандингът Ви е обещание. Спазвайте обещанията си. Никой няма да се върне при Вас или да Ви препоръча на друг, ако не спазвате собствените си обещания.
 • Бъдете постоянни.

Превод с допълнения от: ТУК

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.