Банерите – рекламна кампания за начинаниещи

Банерите – рекламна кампания за начинаниещи

В Бранд и реклама

Повечето от нас дори не ги забелязват или им се дразнят, когато изскачат от всякъде с крещящи цветове, неподходящ формат или послания, от които ни иде да звъннем на Комисията за Защита на Потребителя.

Но какво всъщност представлява банерната рекламна кампания?

За повечето големи или комерсиални сайтове те са доходен бизнес; за рекламодателите, стоящи зад банерите – обещание за доходен бизнес, а за потребителите, са поредния рекламен клип, трик или картинка, обещаваща им лукс, удобство или бърза печалба…

Най-големият парадокс в интернет рекламата е отношението на адресата към нея. В най-общия случай, потребителите на сайтовете, консуматорите на услугата, която сме избрали като интернет рекламоносител не желаят да им бъде рекламирано каквото и да е. Те просто искат да сърфират и ако се заинтригуват от нещо, да го проверят.

Може би заради това всяка банер кампания, решила да тества адресатите си за епилепсия (да, онези банери с мигащи в ярки цветове текстове от сорта на YOU WON!) е обречена на откровена омраза от страна на средностатистическия потребител.

Какъв е правилният подход, що се отнася до банер кампания?

Какво можете Вие, като собственик на фирма да направите, за да помогнете максимално на дизайнерите при изготвянето на една стабилна рекламна кампания?

Едва ли може да се обобщава, тъй като всеки продукт/услуга трябва да се рекламират по индивидуален начин, но като цяло, има рамки, които трябва да спазваме, ако искаме сайтовете да приемат радушно кампанията ни, а потребителите – да ни генерират трафик:

1) Картината струва сто думи. Английската поговорка важи с пълна сила за банер рекламата. АДЕКВАТНИ на действителността на предлаганото изображения струват повече от сто часа радио реклами, които описват плажовете (примерно), но не представят достоверна информация. Уверете се, че снимките, избрани за рекламата в банера са истински. Компрометирането на услугата/ продукта Ви със снимков материал, неотговарящ на истината може да се окаже фатално.

2) Спрете се на ключови фрази. Изберете онези фрази и думи, които ще провокират потребителите да откъснат погледа си от статията или постинга, които четат и да се замислят над предложението, идващо от банера. Не се оставяйте на случайността. Консултирайте се с дизайнерите и заедно измислете асоциации, отнасящи се за всеки продукт или услуга и на база този списък изгответе кампанията.

3) Сложете важната информация в банера. Ако предлагате услуга – опишете я кратко, информативно и умерено. Ако предлагате продукт – не забравяйте да сложите цената. Наличието на цена създава увереност в клиента. Като казваме, сложете цената, нямаме предвид цената да удря клиента по челото. Мигащите, пърхащи и подскачащи цифри са последното, което ще привлече когото и да е към фирмата Ви. Приемете цената като информация и я оставете да действа на клиента като такава. Ако той е изгледал банера Ви до момента, в който цената идва „на сцената” вече е гарантирано, че този човек е информиран за Вас, дейността и услугите Ви.

4) Точност на пренасочването. Пренасочването, програмирано в банерите е Ваше желание. Вие казвате на дизайнерите кой банер къде да отвежда потребителите. Тук вече навлизаме в неизследвана зона. Банерите следват логиката на връзки и като такива трябва да препращат към същата информация, която представят. От тази гледна точка, ако презентирате даден продукт или услуга, няма да е справедливо към потенциалните Ви клиенти, ако банера ги отведе в началната страница на сайта Ви и те трябва сами да намерят продукта, който ги е накарал да дойдат.Е, да – ще спечелите евентуално няколко допълнителни импресии, но ще вбесите много хора…

В общи линии е това, което мода да Ви кажа. Повече ще си е чисто споделяне на тайни от кухнята. В съветите си, съм пропуснал да кажа, че е задължително дизайнерите Ви да намерят начин да изпъквате, без да се натрапвате. Иновация, вместо окупация, еволюция, вместо революция!

Дерзайте, скъпи рекламодатели!

За Гергин Борисов

+359 877080887

Здравейте, аз съм Гергин Борисов, на 24 години от София и се занимавам с уеб и лого дизайн, предпечат и отскоро - с блога си. Занимавам се с дизайн от 2006та година насам, като преди това (от 2004та) работех в сферата на предпечата с баща ми, фотографът Александър Борисов.